31-08-11

kijk je mee

Wat gebeurd daar??

Lees meer...

30-08-11

staren

Op een of andere markt in het zuiden, wat zou hij denken of zien...deze 'vlechter'

Lees meer...

29-08-11

place saint-Georges

Voorbij het kasteel rijden betekent op Place Saint-Georges terechtkomen, het hart van Limbourg, enkele lindebomen geven wat schaduw, vooraan staat een bruidswagen met open dak, op het kofferdeksel een boeketje bloemen...het kerkje staat een paar honderd meter verder, waarom de bruidswagen hier parkeert wordt duidelijk bij het aanschouwen van het plein vol met ouderwetse keien...een in nieuwmodische kleuren geklede fotografe maakt in dit decor foto's van het jonge bruidspaar, dat door omstandigheden aan reflex ontsnapt...aan het eind van het plein staat een waterpomp met bovenop het beeld van Sint-Joris.....wat een prachtige omgeving toch.

Lees meer...

28-08-11

au cheval gourmand

Buiten een laagje verf is aan de terrasmeubelering niets veranderd, het oogt naar de jaren zestig...opvallend kleurig  in harmonie met de bebloeming op het plein, uw evenwicht zoek je zelf bij het neerzetten van je metalen stoel met dunne pootjes...deze kunnen op of tussen de kasseien staan, niet zo comfortabel.

Het doet me iets, het stadje werkt als een magneet op mij, jaren kom ik hier, de zachte 'oos en aas' van nieuwe toeristen zijn niet uit de lucht en dan verneem je dat dit zaakje einde september van dit jaar dichtgaat...het staat te lezen op een aankondiging achter de ruit...

Na 42 jaar is de bazin pensioengerechtigd, al die tijd is ze hier ten dienste geweest voor elke klant...in elk menuboekje zat een briefje...lees het maar, ik heb een foto gemaakt het staat tentoon achter de simpele etalageruit....dit is waar zij voor staat...wat er ook gebeurd dit wordt hier nooit meer hetzelfde.

Een vrouw met een visie..een werkleven lang. Dit moet je kunnen, voor altijd blijf je in mijn gedachten Nicole...bedankt voor de mooie momenten in dit decor...

Lees meer...

27-08-11

limbourg

Heeft twee delen, één deel beneden aan het riviertje de Vesder gelegen en op een bergtop het middeleeuws stadje...dat bekend was als oninneembare vesting.

Dit gedeelte is in zijn geheel als zeer voornaam patrimonium geklasseerd...de laatste tweehonderd jaar is er nauwelijks verandering gekomen aan het uitzicht... het grote middenplein heeft een bedekking met keien uit de Vesder, het is nauwelijks te belopen, voor auto's een onnoemelijke veringtest. De beplanting staat in bloempotten, stokrozen zelfs in de voegen tussen de stenen...een paradijs voor reflex en mij, zeker als de zon uitbundig aanwezig is zoals de dag van opnames...

Lees meer...

26-08-11

terug

Weg uit deze muffigheid...een watervalletje van niks lijkt uit de vloer van de kerk te komen, op het terras vlakbij een paar meter lager geeft het geluid ervan een rustig gevoel ...de bar zo noemt het daar, heeft grote ramen en weerspiegelen een beeld van de omgeving, bij nader inzien is het een fijne doek met een wit-zwart afdruk van een foto, een decoratiemiddel...in de schaduw van de altijd aanwezige platanen drink ik café crème, wil nog wat foto's van de bloemen aan de kustlijn en dan heb ik het daar gehad...het haastig gedoe is zo niet aan mij besteed...ik ga landinwaarts...

Lees meer...

25-08-11

kerk

Er is geen mens te bespeuren ondanks dat drie deuren met zicht naar de haven op volle grootte open staan....de kerk is muffig en donker, groot. Het koor is een 'lichtpunt' letterlijk en figuurlijk, de lichte kleuren en schilderingen op muren doen me denken aan het kerkje in WAHA bij ons. Het koor is een rond gebouw met een rond koepeldak ondersteund door ronde bogen en het licht komt van een enorm grote ronde venster in de koepel...kan je volgen?

Het in licht badend koor steekt dus schril af tegen het muffige donkere kerkgedeelte.

Lees meer...

24-08-11

improvisateur

Hij staat er open en bloot, de vrijheid in het spel is opwindend, de naaktheid zelve... aan de overzijde van het pleintje is de ingang van de kerk...hier ontmoet ik een bekende helemaal opgaand in de omgeving, het is toeval...de kleuren bedoel ik.

Lees meer...

23-08-11

speelgoed

Een vader, wacht geduldig tot zijn dochtertje het spelen met de eendjes opgeeft, nu en dan zachtjes haar naam noemend, het kind heeft haar droomwereld, het draaimolentje aan de overzijde stoort haar niet, haar naam hoort ze niet... mooi om zien.

Parasoldennen gedijen hier en geven volop schaduw, frisse bloemenperken zijn een lust, ik ga op zoek naar de kerk meestal centraal gelegen in het oude stadsgedeelte, zelden documenteer ik mij, schrijf wat ik zie en voel, mijn vriendje speelt met licht en schaduw...

Lees meer...

22-08-11

aangemeerd

Ze liggen daar stil te wachten, de een voor het genoegen de andere als een werkbeest,volgeladen met attributen om de visjes met wat lekkers te verschalken, sport schijnt het te zijn...Aan de kade staan bakken vol met flinterdunne netten om met zekerheid massaal vissen te vangen voor consumptie.

Reflex en ik slenteren wat op de kade van een haventje te Bandol, méér dan visvangst is het gekend voor zijn wijnbouw...wij snuiven de sfeer en fotograferen.

Lees meer...

21-08-11

kasteel van Jehay

Het kasteel behoort tot de gemeente Amay. De dambordvorm van de gevels is eerder in Libanon dan in Europa te zien, het oogt wat vreemd, de stijl is in hoofdzaak Renaissence.

Het park en de tuinen staan een tijdje in de openbaarheid vandaar mijn bezoek. Twee maal pech echter omwille van de werken en op maandag is het park niet te betreden. Het mooie kerkje aangrenzend was eveneens gesloten...het oude kasseipad was echter wel iets voor reflex.

Lees meer...

20-08-11

rust

In de verte hoor ik het geluid van een enkele auto die op het wegje voorbij Thon over het riviertje tuft...ik volg de oever van de sterk meanderende Samson die wat verder in de maas uitmondt. Het lijkt alsof in de vallei maar één boerderij is, een zalige ligging met aan de noordkant op de heuvel een beschermend bos tegen de koude, op het zuiden gericht de leefruimte en de Samson, het riviertje...meters en meters verder een wegje. Tientallen koeien in de omliggende weiden liggen op hun dooie gemak het malse gras te verteren, in een langgerekte rij lijken ze de oevers van de rivier te volgen...zij zijn zoals de omgeving hier is, rustig en stil, wat een zaligheid...

Lees meer...

19-08-11

tekens

Bij regenweer neemt een onvolwassen merel plaats op de stoelrug van doorweekte stoelen op mijn geliefkoosd terras aan de rand van het fructuarium te Rullingen...op het voetpad hier naartoe zijn tekens van andere tijden...het doet me denken aan een warme wollen trui, mijn dikke overjas, maar ook aan het gezellige open vuur.

Lees meer...

18-08-11

soms

Oogsten van graangewassen baart de landbouwer soms zorgen, hij is afhankelijk van de weersgesteldheid. Gelukkig redt de natuur zichzelf, de rijpe korenaren hangen hun kopje omlaag, de korrels zitten veilig droog onder het omhulsel, de nattigheid deert hen niet. Na een uurtje zonneschijn zijn de aren weer kurkdroog. Grote machines maaien en dorsen tegelijkertijd, dit is een weelde vergeleken met vroegere tijden...

Lees meer...

17-08-11

omgeving

Wandelen in de omgeving van de abdij is heel wat aantrekkelijker dan de ruïnes zelf bekijken, een reusachtige hoeve, een weg die onder een gebouw verdwijnt in de bossen maar vooral de oude hoefslagerij, niet meer in dienst, toch prachtig om te bekijken. Naar de vallei van de samber zijn een respectabel aantal horeca zaken wat aangeeft dat hier heel wat toeristen dit als bestemming hebben.

Lees meer...

16-08-11

bestemming

Van al deze rijkdom rest nog alleen een retraite huis naast de ruïnes gebouwd. Het bewoonbare en toegankelijke deel is goed onderhouden en maakt het geheel aangenaam om even te vertoeven.

Toch nog even dit, ik kan het niet laten....de struikrover waste zijn geld wit, bouwde een tweede abdij 'de abdij van Lobes' wat verderop, zegt men...zal zeker meegenoten hebben van de rijkdom. Net dezelfde 'constructies'bestaan in onze tijd ook, hoor en lees ik dagelijks overal. Er is in ons bestaan sindsdien NIETS verandert...het gebeurt alleen in andere, grotere verhoudingen...

Lees meer...

15-08-11

ruïnes

ABDIJ van AULNE 10 augustus 2011 018.JPGABDIJ van AULNE 10 augustus 2011 014.jpg

Lees meer...

14-08-11

vrucht

een wonder is het, van bloem tot vrucht in honderd dagen

Lees meer...

13-08-11

volgeladen

Het frisse groen en de geurige bloesems zijn nauwelijks verdwenen en zie, de bomen van het fructuarium in Rullingen staan gebukt onder het gewicht van de vruchten...en niet alleen hier, overal op commando van de seizoenen rijpen duizenden tonnen fruit....in het fructuarium worden ze niet eens geplukt...het is een hoogstam fruitmuseum, de tijd van de Jefkes-peer, Dubbel Flippen en andere is voorbij, Doyenne Comice, Durondeau en vooral de Conference peren van laagstambomen geven de smaak van nu aan.

Wonderbaarlijk is het dat deze hoogstammen zonder enige verzorging, in tegenstelling van de laagstam, eveneens massaal vruchten dragen.

Lees meer...

12-08-11

de zon gevangen

Een kleine ruimte van nauwelijks een 'voorschoot' groot met enkele zonnebloemen vangt de zon helemaal...voor de duidelijkheid, het zijn drie gekochte bloemen in een vaas....

Lees meer...