30-11-10

stadsmussen

Achter het pleisterwerk van de muur hebben mussen een nest gebouwd aan de rand van de stoep op nauwelijks één meter hoogte, zo maar voor het grijpen. Dat doen alleen maar STADSMUSSEN,zij gedragen zich als de inwoners, voelen zich thuis hier.

De uren zonneschijn maakt het warm in de Provence. De huizen zijn voorzien van luiken, heel wat anders dan de strakke vormeloze rolluiken, zonder fantasie.

Deze luiken hier stralen rust en geborgenheid uit…ze openen en sluiten alleen al…is een ritueel…

Lees meer...

29-11-10

ingezetenen

Lourmarin, een dorpje van nauwelijks duizend inwoners dat veel lijkt op een kleine stad omwille van de toeristen. Er heerst een gezellige drukte in de smalle autovrije straatjes. De INGEZETENEN nemen de tijd voor een babbeltje…toeristen zijn druk doende in de gekende houding van tegenwoordig en genieten later van de talrijke foto’s….toch mooi om gade te slaan, ook dat is vakantie…

Lees meer...

28-11-10

lourmarin

 

Parasols zijn hier niet aanwezig bij “madammeke”, het zou niet passen in deze omgeving….er is schaduw van de klimplanten en bloemen boven de tafeltjes. De kruidentuin geurt immens…de Provence is hier onder deze staalblauwe hemel…

Zuidwaarts via de enige weg over het Luberon gebergte wacht een bezoek aan Lourmarin, twintig kilometer verder. Het wegje slingert zich door rotsmassa’s , enig mooi, het lijkt één aangelegde rotstuin. Vetplanten en sterk naar curry ruikende bloemen, overal waar je maar kijkt zijn ze aanwezig, geel is de overwegende kleur

Voor mij zie ik de contouren van Lourmarin…meteen denk ik in de bewoonde wereld terecht te komen …..

Lees meer...

27-11-10

madammeke

 

De tuin geeft uitzicht op het dal, in de nabijheid gelegen zijn de dorpen Lacoste en Bonnieux. In de verte aan de overzijde van de vallei zie ik de silhouetten van dorpen met klinkende namen als Gordes, Roussillon en andere… einde van het decor is de top van de mont Ventoux, zo een 35 kilometer verder gelegen, in vogelvlucht gemeten.

Madammeke, zo noem ik haar, in gedachten, bediend op een onnavolgbare manier de klanten, elegant stappend over de met kleine keitjes bedekte terrasvloer, eigenlijk de tuin. Uit de woning, nauwelijks zichtbaar door de bloeiende bloemen, weerklinkt het geluid van de zingende patron aan het fornuis…het is gemeend…geen show, hier wordt in vreugde geleefd.

De poes geeft aan waarom je hier bent..de geuren, kleuren, de rust, de gezonde lucht. Aan de rand van het gebeuren fladderen tientallen vlinders rond de vlinderbloemenstruiken, zij storen zich niet aan “reflex” maar poseren en pauzeren doen ze niet graag…rare kwasten toch, vooral de koningspage die je bij ons niet zal aantreffen…hij “fladdert” niet, met zijn grote vleugels vliegt hij bijna als een vogel.

Madammeke slaat als kan een babbeltje…de ziekte van Parkinson heeft ze goed onder controle…verklapt ze zelf…dus toch niet zo de hemel op aarde…zoals ik dacht toen ik hier zat te genieten van al dat moois.

Lees meer...

26-11-10

petit luberon

Onder het mom van vlinders te fotograferen benader ik deze dame, die hier op de kam van het kleine Luberon gebergte beelden vastlegt in haar schetsboek…buiten vlinders fotograferen is dit beeldje ook meegenomen en de moeite waard…ik was op weg naar een plaats wat verderop voor een lekkere ijscoupe met slagroom. In de verte ontwaar ik het silhouet van de mont Ventoux , recht voor mij naar beneden zie ik het mooie dorpje Bonnieux.

Lees meer...

25-11-10

stenen

Door de smalle straatjes van Lacoste klimmen “reflex” en ik naar het kasteel. Het is een afmattende onderneming maar gelukkig kunnen we heel goed slenteren…de gebruikte materialen voor de muren van de huizen, de straatstenen, het dak zijn van hetzelfde soort steen uit de streek, eentonig van kleur. Zonder zon zou het hier heel somber zijn denk ik dan, het is ook duidelijk dat er nog al wat verbouwingen zijn geweest.

Vanaf het kasteel is er een mooi panorama, omgekeerd kan je er niet naast kijken, waar je ook bent in de vallei, het kasteel overheerst …

Met dit decor als achtergrond worden er in de zomermaanden opera’s en avonden met beroemde artiesten uit de klassieke muziekwereld georganiseerd…

Lees meer...

24-11-10

lacoste

Op een terras met ongehinderd uitzicht drink ik een streekwijntje. Aan de overzijde van de vallei ligt het dorpje Bonnieux tegen de noordkant van het Luberon gebergte. Naast mij fladderen de vlinders van bloem naar bloem, voor een foto hoef ik niet eens mijn stoel te verlaten…heerlijk toch hier te zijn.

Enkele honderden meters hoger ligt het kasteel of wat er nog van rest. Hier leefde de omstreden markies de Sade een tijd ondergedoken. Pierre Cardin heeft een gedeelte van het kasteel bewoonbaar gemaakt en ijvert tevens om het dorp in de oorspronkelijke staat te herstellen…mooi voornemen….

Lees meer...

23-11-10

venasque

Vakantie is ook wat cultuur en vooral fotografie. Dit kerkje aldaar was mijn vlucht uit de uitzonderlijke hitte die dag. De muffe geur binnen was bangelijk…de reden waarom de inkomdeur op volle breedte openstond was duidelijk en meteen ook een uitdaging voor een sfeervolle foto van de kerkbanken in vol tegenlicht….vergelijk dezelfde banken in de andere richting gefotografeerd…een wereld van verschil, het is een keuze natuurlijk.

Lees meer...

00:04 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook

22-11-10

herkenbaar

Elke handelaar of winkelier heeft zo zijn eigen manier om zijn zaak opvallend en herkenbaar te maken…zo is er de bakker, hij schrijft met stift zijn ding op een eenvoudig bordje achter zijn etalage…je voelt bijna welk brood je mag verwachten…. er is het gekende vogeltje van de fotograaf….de opvallende kleur van tafelkleedjes door de barman op het terras…een ander maakt nieuwsgierig door stukjes tapijt stapsgewijs te leggen tot bij de inkom van de zaak...mooi toch.

Lees meer...

21-11-10

etaleren

Het stadje is omgeven door het glasheldere water van de rivier la Sorgue, de bootjes zijn buiten dienst. Overal aan de oevers of op de markt, er is veel te etaleren zo te zien…

Lees meer...

20-11-10

l'isle-sur-la-sorgue

Vakantie is ook wat plaatselijke markten afschuimen , de gezellige bedoening wat dit meebrengt…een zonnig terrasje…een bloemenstandje vlakbij,de nette kraampjes met fruit, honing, drankjes noem maar op alles is hier, reflex is in zijn sas….kopen doen wij niet, ja…tenzij de verleiding te groot wordt… handelen en genieten van het gebeuren rond ons…momenten opslaan om mee te dragen….hier zijn wij mee bezig.

Lees meer...

19-11-10

uitvalbasis

Het nagelnieuwe domein straalt rust uit. De oude molen in de buurt van reusachtige platanen, aangebouwd de receptie met een terrasje, wat verder het zwembad, oogt mooi. Tussen en rond volgroeide cipressen en andere bomen is logement voor negentig huurders, helemaal volzet en je hebt het gevoel alleen te zijn. Doordachtheid noem ik zo iets, vooraan nemen de onvermijdelijke Japanners net voor hun afreis nog een laatste “kiekje”. Op weg naar mijn stek loop ik voorbij bloemenbakken, beplant met wilde bloemen , mooi harmonierend met de in lichte kleur bepleisterde muren. Vriendje “reflex” doet zijn werk en legt meteen enkele beelden vast in de schitterende lichtval van de Provence…

Lees meer...

19:38 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook

18-11-10

les beaumettes

2009 27 mei voormiddag rond domaine 016.JPGEen beetje moe van het wisselvallig en triest weer de laatste dagen, droom ik weg voor een PC. Mijn verlof in warmere oorden draagt daartoe bij nu de beelden van toen voorbijschuiven. Misschien helpt het een beetje als je mee stapt in de belevenissen van mijn vriendje “reflex” en mij….welkom in mijn droomwereld.

 

Het onooglijke dorpje Les BEAUMETTES ligt aan de route N100 van Cavaillon naar APT, aan de noordkant van het LUBERON gebergte en staat bekend voor zijn rotswoningen lees je in de folders,eigenlijk zijn er een paar woningen onder een overhangende rots, met naar ik vermoed alle comfort van een hedendaagse woning. Denken aan holbewoners is dus uit den boze..

Een oude watermolen”Moulin Blanc” opgesmukt en verbouwd is het kloppende hart van het gelijknamige vakantiedomein met alle denkbare comfort.

 

Van hieruit verken ik de omgeving met prachtige dorpjes en geniet ten volle van de kunst, natuur, zon….2009 27 mei voormiddag rond domaine 019.JPG

18:59 Gepost in Reizen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook

17-11-10

schaduwen

Deze mensen kruisen elkaar, komen en gaan. De schaduwen wijzen altijd in een richting, worden korter en langer. Gelukkig is dit niet zo voor deze mensen.

Lees meer...

16-11-10

mist

..na de regen is hier dan een mistige dag die onze omgeving in een geheimzinnig sfeertje hult...

Lees meer...

22:41 Gepost in natuur | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook

15-11-10

onheil

afbeeldingen 006.JPGAl rijdend legde ik dit vast. Net op tijd bereikte ik een parking en de hel brak los, het werd nacht, de regen stormde met oorverdovend lawaai, schrikwekkende minuten....

11:46 Gepost in natuur | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook

14-11-10

bouwsels

De pracht van deze kleine bouwsels, die plots opduiken uit het niets doen me denken aan chapelle Notre Dame du Haut te RONCHAMP. Le Corbusier ontwierp deze kapel in 1955 en zei “ hier zullen we bouwen aan een monument gewijd aan de natuur “

De gelijkenis met sommige paddestoelen is groot. Zou hij daar zijn mosterd gehaald hebben?

De kapel is zeer zeker een aanrader voor ieder kunstminnend mens

http://www.galinsky.com/Ronchamp

Lees meer...

13-11-10

roes

Zij hebben hun plaatsje wel gezocht, op de zuidkant van een geultje, afgeschermd van de frisse zeewind slapen zij de slaap der gelukzaligen na een nachtje stappen, de wereld hoort hen toe….mijn vriendje “reflex” en ik sluipen behoedzaam rond dit tafereeltje…onze voetsporen tekenen een mooie voorgrondvulling …over enkele minuten zijn ze verdwenen door de wind en het zand….

Lees meer...

15:46 Gepost in candid | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

12-11-10

beweging

de wind boetseerd het zand, het felle zonlicht onderstreept dit door de lange schaduwen, alles is altijd en overal in beweging...prachtig toch.

Lees meer...

11-11-10

arabesken

2007 16 november aan kanaal te kanne 009.JPG

Lees meer...